COHORS: kunst en design in een nieuw jasje
By
August 8, 2020

Een wereld van schoonheid en engagement.

Het kunst- en designlabel COHORS werd in 2019 opgericht vanuit het idee dat design en kunst altijd weer hetzelfde publiek bereikt en altijd weer dezelfde beelden representeert. Jonge talentvolle productontwerpers hebben moeite deze markt te bestormen zonder enorme investeringen te maken. Bovendien doen er op de achtergrond veel andere kunstvormen hun intrede zonder dat deze kunstenaars daarmee het podium mogen betreden. Denk maar aan grafisch ontwerpers die de handleidingen en verpakkingen ontwerpen of de fotograaf die de productfotografie doet. COHORS wilde hen allemaal, evenredig het podium bieden en bovendien een nieuwer, jonger publiek bereiken. We praten met technisch directeur Paul van Laak over idealen versus werkelijkheid.De TROUVÉ

Het is een zonovergoten namiddag in Rotterdam en Mayhap is op het kantoor van COHORS. We zien de prachtige aluminium tafellamp TROUVÉ invoer stralende kleuren op de werkbank staan. Technisch directeur Paul van Laak wijst trots naar het eerste product dat door COHORS werd geproduceerd. “Hij is ontworpen door Marten van Middelkoop, een jonge productontwerper die in 2018 afstudeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. We waren op slag verliefd op dit product, maar het vergde nog wel wat doorontwikkeling voordat we dit op de markt konden brengen. Vooral omdat we deze lamp niet in een lage-lonen land wilde produceren maar gewoon op eigen bodem. Dat werd een onderzoeks- en ontwikkeltraject van ruim een jaar. In januari van dit jaar introduceerden we het label met een teasercampagne via social media en op 8 maart 2020 lanceerden de TROUVÉ met een expositie in Rotterdam. Het was een daverend succes. Een week later begon de lockdown. Bad timing, maar niemand had dat kunnen voorspellen.”

We wilden deze lamp niet in een lage-lonen land produceren maar op eigen bodem.

– Paul van Laak / COHORS.ONE